ادامه مسمومیت غذایی


بیماری های منتقله از غذا
• 1- سالمونلا
• 2- شیگلا
• 3- ای کلای عامل اسهال خونی :O157:H7
• 4- استاف طلایی
• 5- کلستریدیوم بوتولینوم 

1- سالمونلا
• شایع ترین عفونت منتقله از غذا در سرتاسر دنیا است
• مرگ ومیر آن کمتر از بقیه بیماری های منتقله از غذا است اما شیوع بالایی دارند
• بروز عفونت با آب اشامیدنی ،نحوه دفع فاضلاب ،روشهای تهیه غذا ارتباط دارد
• حیوانات منبع اصلی برای ایجاد ایجاد بیماری سالمونلوز محسوب می گردند (گوشت ،مرغ ،تخم مرغ ومحصولات لبنی ،پرندگان اهلی،...)
• سطح میوه وسبزیجات نیز متواند با سالمونلا آلوده شوند
• انتقال عفونت از حیوان به انسان واز انسان به انسان رخ می دهد

2- شیگلا
• باعث طغیان های بزرگ با تلفات بالا می شود
• مسری ترین اسهال باکتریایی است
• شایع ترین علت اسهال خونی در بچه ها است
• بیشترین میزان بیماری در کودکان 1-4 سال است
• دوره کمون بیماری بطور متوسط 72 ساعت است
• آب وغذا از موارد مهم انتقال بییماری محسوب می شود
• انتقال فرد به فرد هم دارد
• سندروم همو لیتیک – اورمیک از عارضه شدید است

E- coli:O157:H7-3
• طغیان به دنبال مصرف گوشت گاو نپخته وشیر خام ،سبزیحات پخته نشده اتفاق می افتد
• از طریق آب وشخص به شخص (در مهد کودک ها ) نیز منتقل می شود
• توانایی ایجاد سندروم همو لیتیک – اورمیک را دارد
• توانایی ایجاد اپیدمی و مرگ ومیر بالا را دارد
• باعث اسهال خونی به همراه درد شکم وبدون تب می شود

4- استافیلوکوک طلایی
• طغیان به دنبال مصرف غذا های پر پروتئین مثل ران خوک ،بوقلمون،سالاد سیب زمینی وتخم مرغ وشیرینی خامه ای اتفاق می افتد
• شایع ترین بیماری منتقله از غذا به واسط ایجاد توکسین است
• مرگ ومیر این مسمومیت پایین است

5- بوتولیسم
• طغیان با خوردن غذا های تهیه شده در منزل (سبزیجات ،ماهی، میوه )با PHمساوی ویا بالاتر از 4/4 رخ می دهد
• عسل منبع کلستریدیوم بوتولینم در بعضی از موارد بوتولیسم کودکان است
• در مراحل بعدی بیماریهای منتقل از غذا ناشی از کامپیلو باکتر ، باسیلوس سرئوس، کلستریدیوم پر فرجنس ،هپاتیت A ،ژیاردیا در اولویت قرار خواهند داشت

تشخیص آزمایشگاهی
• به هنگام وقوع طغیان بیماری های منتقله از غذا چنانچه تعداد بیماران زیاد باشد لازم نیست از تمام مبتلایان نمونه آزمایشگاهی تهیه شود وتهیه نمونه انسانی از 10-20% مبتلایان جهت تشخیص کافی است
• در مورد بوتولیسم از تمام موارد مشکوک به بیماری نمونه تهیه خواهد شد

برای تشخیص آزمایشگاهی بیماری های منتقل از غذا آنها را به دوسته تقسیم می کنیم
• 1- بیماری های که در نمونه های انسانی وغذایی بدنبال عوامل باکتریای هستیم ،مثل: سالمونلا ،شیگلا ، ای کلای
• 2بیماری های که در نمونه های انسانی وغذایی بدنبال توکسین هستیم که شامل استاف و بوتولیسم است

روش جمع آوری نمونه مدفوع در گاستروآنتریت از نظر سالمونلا ،شیگلا،ای کلای
• 1- محیط انتقال : محیط انتقال کری بلر برای نگهداری وانتقال سالمونلا ،شیگلا، ای کلای ،ویبریو کلرا است
• باید قبل از استفاده و بعد از تلقیح نمونه به محیط در +4 نگهداری شود
• 2- نمونه گیری بهتر است در مراحل اولیه بیماری حداکثر ظرف 2- 3 روز که عامل بیماری زا به تعداد بیشتری در مدفوع وجود دارد و قبل از درمان آنتی بیوتیک انجام شود

• اصولا نمونه مدفوع (در صورت قوام دار بودن حداقل 5 گرم و یا در صورت کاملا آبکی بودن معادل 5 سی سی ) نسبت به سواب برتری دارد و حداقل دو نمونه سواب مقعدی یا سواب از مدفوع تازه برای هر بیمار جمع آوری و در محیط انتقال کری بلر تلقیح شود

نکته : به هنگام بروز طغیان حداقل بررسی 10 نمونه باید ازبیماران گرفته شود
• هنگامی که نمونه به آزمایشگاه ارسال می شود باید به سرعت آزمایش بر روی آن انجام شود (بیش از 2 ساعت از زمان نمونه گیری نگذشته باشد )
• اگر ناچار به نگهداری نمونه ها برای آزمایش بیش از 2 ساعت است باید سوابی را درون مدفوع قرار داد و آن را در محیط انتقال تلقیح کرد

نمونه گیری با سوآب مقعدی
• ابتدا سوآب را با فرو کردن در محیط ترانسپورت استریل مرطوب کرده وسپس به اندازه 5/2-5/3 سانتی متر در داخل اسفنکتر رکتوم نموده وبچرخانید وبیرون بکشید
• حداقل 2 سوآب باید تلقیح شود
• محیط انتقال حاوی سوآب مقعدی یا مدفوع را می توان حداکثر 48-72 ساعت در دمای بخچال 4+ نگهداری نمود و در صورت عدم انتقال ظرف مدت تعیین شده به آزمایشگاه آنها را ترجیحا در فریزر 20- قرار داد
نمونه گیری و راهنمایی تشخیصی به هنگام پیدایش اسهال

• نمونه گیری مدفوع تازه یا سوآب مدفوع
• آزمایش نمونه ها در طی 2 ساعت اولیه
• جمع آوری اطلاعات با کمک پزشک وبیمار
• سن بیمار
• مسافرت جدید ومنشا جغرافیایی
• دفعات اسهال
• وجود خون در مدفوع
• دریافت آنتی بیوتیک

علائم کلینیکی : تب ،درد شکم وتهوع

نمونه برداری از مواد غذایی
• بهترین نمونه مواد غذایی در مراقبت یا کنترل بیماری های مرتبط در یک طغیان ،نمونه مواد غذایی باقیمانده مورد مصرف می باشد
• میزان ومقدار هر نمونه با توجه به نوع غذا
• مواد غذایی جامد یا نیمه جامد : حداقل 100 وحداکثر 300 گرم
• مواد غذایی مایع : حداقل 250 وحداکثر 500 سی سی
• موادغذایی کنسروی : ارسال یک قوطی یا یک ظرف
• باید تمام مراحل نمونه گیری بطور استریل انجام گیرد

پیشگیری از بیماری های منتقله از غذا
• 1- بازررسی گوشت توسط سازمان دامپزشکی
• 2- بهداشت فردی تمام کارکنان که در کار تهیه مواد خوراکی (حمل نقل ،آماده سازی ،پختن )هستند
• تمام کارکنان غذاخوری ها بایستی توسط مسئولین بهداشتی مورد معاینه و بررسی قرار گرفته سلامت آنها تایید شود
• 3- دستکاری مواد غذایی :کسانی که دارای زخم های عفونی ،جوش صورت ،دمل، اسهال ساده ،اسهال خونی ،عفونت حلق،.. هستند تا درمان کامل باید از تهیه و توزیع مواد غذایی کنار گذاشته شوند معاینات دورهای این افراد الزامی است
• باید تهیه غذا بوسیله دست های برهنه (بدون دستکش ) به حداقل برسد
• باید زمان بین تهیه ومصرف غذا به حداقل برسد

• نکته: میکروارگانیسم های که موجب مسمومیت غذایی می شوند در دمای بالاتر از 60 درجه از بین می روند
• نگهداری مواد غذایی در یخچال :
• غذاها نباید در جاهای گرم نگهداری شوند
• باقی مانده غذای خورد نشده باید بلافاصله در محل سرد گذاشته شود (غذاها نباید در درجه حرارت بین 5-60 درجه قرار گیرند )
• غذاها باید در دمای کمتر از 4 درجه قرارگیرندو درموقع مصرف باید دردمای بالای 60 درجه داغ شوند نه فقط گرم شوند

یک دستور طلایی برای بهداشت مواد خوراکی
پختن و در همان روز خوردن غذا است

ده دستور طلایی سازمان جهانی بهداشت برای تهیه غذای سالم
• سازمان جهانی بهداشت برای تهیه غذای سالم به منظور پیشگیری از عفونت ها ومسمومیت منتقله از غذا دستورات ده گانه زیر را تهیه کرده است
• 1- روش تهیه مناسب غذاها
• 2- غذا را بطور کامل بپزند
• 3- غذاهای پخته شده را در اسرع وقت مصرف کنید
• 4- غذا های پخته شده را به دقت نگهداری کنید
• 5- غذا های پخته شده را به موقع مصرف بطور کامل مجددا گرم کنید
• 6- از تماس غذا های پخته شده و مواد غذایی خام جلوگیری کنید
• 7- در هنگام تهیه غذا دست ها را بطور مکرر بشویید
• 8- تمام سطوح آشپز خانه را به دقت تمیز نگهدارید
• 9-غذا ها را از دسترس حشرات ،جوندگان وسایر حیوانات حفظ کنید
• 10- برای تهیه غذا از آب سالم استفاده کنید

نظر شما

نام * :
پست الكترونيكي * :
وب سایت :
نظر *:
  کد امنیتی را وارد نمایید :
اختصاصي براي مدير سايت ( درصورت انتخاب اين گزينه نظر شما در وب سايت ديده نخواهد شد )
لطفا از ارسال سوالات پزشکی در این صفحه خودداری نمائید . به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .

صفحه اصلي
سوالات پزشکی كاربران
پيام هاي كاربران
گالري عكس
سايت هاي مرتبط
مطالب و مقالات
زخم پای دیابتی
کلینیک زخم
جستجوی مطالب
 
 
 
Isfahan University of Medical sciences